Gienke Deuten
 


ALLES BEGINT BIJ DE VERBEELDING

Gouden Haas is opgericht om culturele projecten geïnitieerd door regisseur Gienke Deuten te ondersteunen in de ruimste zin van het woord. Gouden Haas maakt sinds 2015 producties in samenwerking met zeer uiteendlopende theatergezelschappen en muziekensembles. In de producties van Gouden Haas staan verbeelding, natuur en de Hollandse ziel centraal.

Door middel van beeldend theater wil Gouden Haas toeschouwers laten ervaren dat de verbeelding net zo belangrijk is als de realiteit. Gouden Haas maakt opvallende, kwetsbare voorstellingen die net buiten de realiteit lijken te staan. Zo plaatst het actuele thema’s uit de alledaagse werkelijkheid in een eigen universum waarin poëzie, ontregelende humor, muziek en vervreemding leidend zijn. In plaats van een expliciete mening te geven of een discussie te voeren, creëert Gouden Haas magische beelden die op het netvlies blijven branden. Hierdoor wordt de toeschouwer vanuit zijn of haar eigen beleving aan het denken gezet.

De naam Gouden Haas is geïnspireerd op the golden hare die leeft op het prachtige ruige Rathlin Island in Noord Ierland. Een rare genetische afwijking heeft deze haas een lichte vacht gegeven met een goudachtige gloed. Door het ontbreken van een natuurlijke vijand op het eiland - zoals een vos - weet de opvallende haas te overleven in het open veld.

Gienke wil met haar beeldende voorstellingen chaos scheppen in de orde. Sinds haar afstuderen aan de Regie Opleiding te Amsterdam in 2004 heeft zij zich ontwikkeld tot een veelzijdig, maar altijd eigenzinnig regisseur. In haar regies benadert zij spel, (toneel)beeld en muziek als gelijkwaardige elementen die samen het verhaal vertellen. Haar stijl kenmerkt zich door een beeldende vervreemding en personages die hun plek zoeken in de wereld. Dit levert absurde en wrang-humoristische voorstellingen op.

Gouden Haas maakt producties in samenwerking met zeer uiteenlopende theatergezelschappen en muziekensembles. In het verleden werkte Deuten bij diverse theatergezelschappen, zoals Het Houten Huis, Stip Theaterproducties, Firma Rieks Swarte, Servaes Nelissen, Theater Gnaffel, Raaijmakers & Geerlings, Toneelschuur Producties, Tryater en Deuten & de Goeij. En bij de volgende muziekensembles: Oorkaan, Ragazze Kwartet, Matangi Quartet, Brisk, Apollo Ensemble, Brabants Orkest (nu philharmonie zuidnederland) en Esther Apituley’s Locomotive.

De voorstelling 'Kopland' (2017) was een co-productie met PeerGrouP. De voorstelling 'Aardappelvreters' (2018) is een co-productie met Silbersee en Slagwerk Den Haag.

Wie is wie?
Gienke Deuten: artistiek leider
Esther Dikkers: zakelijk leider
Merel Burghouwt: marketeer

Het bestuur van Gouden Haas bestaat uit Remco van Rijn (Voorzitter), Karen Retera (Penningmeester) en Vincent Koorstra (Secretaris). Een bestuursfunctie bij Gouden Haas is onbezoldigd.